Punch Needle techniek

Heb je het kleine make-up tasje met tekst in de nieuwe Milliblu’s uitgave al ontdekt? Zelf houd ik ontzettend veel van deze kleine in punch needle techniek geborduurde teksten, die de eenvoudigste kledingstukken en tassen omtoveren in iets bijzonders!

Punch Needle Vorlagen

Punch needle of rug hooking, is een oude handwerktechniek waarbij met een punch naald en wol of borduurgaren, steken op een stoflaag gemaakt worden. De basis van deze techniek laat ik je hieronder zien.

Daarnaast heb ik een paar needle punch patronen voor je gemaakt, die je HIER kunt downloaden:

POUCH BAG

BEAUTY   GRLPWR   MAKE UP   OH LA LA

Punch Needle Vorlagen

Je hebt nodig:

Punch Needle lernen

Punch Needle Clover

borduurgaren of dunne wol

borduurring

stof: Milliblu’s Jacquard BORDEAUX SPICE & Walkloden UTOPIA

Vlieseline H 630

Zo doe je het:

Garen in de naald:

Om de draad door de punch naald te halen heb je een draaddoorhaler nodig. Steek eerst van onderaf de draaddoorhaler door de holle naald, totdat de punt uit de kop van het omhulsel steekt.

Schuif het garen door de draadlus.

Trek de draaddoorhaler met het garen langzaam door de punt van de naald naar buiten.

Het garen hangt uit de naaldpunt.

Steek de draaddoorhaler door het oog van de naald en schuif nog eens het garen door de draadlus. Trek de draaddoorhaler langzaam uit het oog. Het garen hangt nu uit het oog van de naald en het garen zit nu op de juiste manier in de punch naald.

Punch Needle einfädeln

Punch Needle Technik

Punch Needle Tutorial

Punchen

Punch Needle Clover

Letters borduren

Er zijn twee versies van de patronen met de tekst: normaal en in spiegelbeeld.

Met de punch naald kun je verschillende steken borduren: lussen-, stiksteek- en platsteekimitaties. Wanneer je de normaal geschreven tekst op de buitenkant van de stof kopieert, kun je alleen op de buitenkant van de stof borduren in de stik- en platsteek.

Wil je de kleine lusjes op de stofbuitenkant zien? Dan moet je de tekst in spiegelbeeld op de verkeerde kant van de stof kopiëren.

Patroon kopiëren

De tekstpatronen kun je het makkelijkste met behulp van een Clover iron-on transfer potlood kopiëren.  Daarbij trek je het patroon eerst over op patroonpapier, dat leg je op de stof en dan strijk je het patroon direkt op de stof.

Stof in de borduurring spannen

Span de stof zonder plooien en strak in de borduurring.

Borduren met Punch naald

Zorg ervoor dat de draad die achter uit de naald komt, losjes hangt.

Steek de naald diep in de stof in en trek de naald weer naar boven.

Laat de naaldpunt over de stof glijden en begin met de volgende steek. Herhaal net zolang totdat het vlak vol geborduurd is.

Borduren beëindigen

Het zal je bij het borduren vast en zeker opvallen dat de steken makkelijk los kunnen laten, als je aan een draad trekt. Om te voorkomen dat je werk uitrafelt, kun je aan de achterkant van het werk vlieseline strijken. Zo worden de draden door de vlieseline vastgezet.

Punch Needle Vorlagen

Punchen is liefde op de eerste steek – zo maak je zelfgenaaide kleding, tassen en deco in een handomdraai persoonlijk en helemaal trendy. Met één grote, coole tekst trek je de aandacht, zodat je verder geen accessoires meer nodig hebt!

Punch Needle Tasche

About Milli

Milliblu’s Nähblog – powered by Hemmers Itex. Hier findest du viele DIY-Projekte, Nähtipps, kostenlose Schnittmuster, Deko- und Geschenkideen aus Stoff zum Selbermachen. Wenn du das Nähen genauso liebst wie ich, dann bist du hier genau richtig!
Mein Herz schlägt für Stoffe, Nähen und Schnittmuster. Mein Name ist Milli und ich freue mich, dass du da bist!

View all posts by MilliSchreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.